Parlem amb Cesc Martínez, director del doblatge de Kuroko i el bàsquet en català i la veu de Taigà Kagami a la sèrie.

Kuroko i el bàsquet, la gran esmaixada del SX3 per aquest mes de maig!

El passat divendres 26 d’abril el SX3 va estrenar Kuroko i el bàsquet, la nova sèrie anime que substitueix Naruto a les tardes. Un cop emesos els 104 episodis de la primera i segona temporada del ninja més gamberro de la vila oculta de la fulla toca dir-li adeu i deixar espai pels jugadors de bàsquet del Seirin.

Kuroko i el bàsquet s’emet per televisió, de dimarts a divendres a les 19:45 i a la plataforma 3Cat. Pels més ansiosos sapigueu que a la web del SX3 ja es poden veure els 25 capítols que té la primera temporada.

La història gira al voltant de Kuroko Tetsuya, estudiant de primer any de l’institut Seirin, que s’incorpora a l’equip de bàsquet del nou institut. Kuroko, amb el seu nou company d’equip, Kagami Taiga, decideixen convertir l’equip de bàsquet de Seirin al millor del campionat.

Entrevista a Cesc Martínez, director de doblatge a Kuroko i el bàsquet

Aprofitant que Kuroko i el bàsquet torna a estar de moda gràcies al SX3 hem volgut entrevistar a la persona que s’ha encarregat del doblatge en català de la sèrie. Ell és en Cesc Martínez, actor de doblatge, més conegut a les xarxes socials com @xerinola17, arqueòleg de peces audiovisuals. A la web Doblatge Anime en català hi podeu consultar tots els personatges a qui ha posat veu.

“He tingut la gran sort de veure passar per la sèrie a actors increïbles als que sempre he admirat i que mai pensava que veuria treballant, i encara menys des de la cadira del director.”

A continuació podeu llegir tota l’entrevista:

– Com ha sigut la preparació per dirigir “Kuroko i el bàsquet”?

“Doncs com que em van avisar amb temps, vaig mirar-me la sèrie sencera i part del manga – aprofitant que és una sèrie que ja té uns anyets. Volia fer-me una idea de tots els personatges que hi sortien i la rellevància d’aquests. Això em va permetre fer-me un llistat de les veus que m’havia anat imaginant que podrien anar bé per cada personatge i evitar topar-me amb sorpreses del tipus que un personatge que potser semblava que només era secundari, de cop i volta es convertís en protagonista.”

– Com vas saber quins actors de doblatge seleccionar? Quin to volies donar a l’anime?

“Em guiava sobretot per la personalitat dels personatges, més que per un “voice match” que en diem avui dia. També tenia molt clar que volia retre homenatge al doblatge d’anime català de tota la vida, tant en la manera d’expressar-se dels personatges com en les veus, però alhora barrejant-ho amb actors no tan veterans i amb expressions més actuals. No sé fins a quin punt ho he aconseguit… ja ho veurem!”

– Què destacaries de “Kuroko i el bàsquet” a algú que quan veu un anime de bàsquet encara pensa en “Slam Dunk”?

“Que són spokons que s’enfoquen de manera diferent, tot i compartir el mateix esport. “Slam Dunk” possiblement seria més realista i narra les vides dels personatges més enllà del bàsquet i la seva vida d’institut un xic macarra, mentre que a “Kuroko” ens trobem un bàsquet més “màgic” amb tècniques especials. No obstant això, també s’expliquen les relacions entre els personatges i fins i tot hi ha capítols especials que ens posen en context del perquè de certes coses. Trobo que està tot molt més enfocat al que passa amb l’esport en sí.”

– Tens idea de quants actors han participat a la sèrie o quants “takes” té la sèrie?

“Han passat més de 80 persones per aquesta sèrie, ja que en la mesura del possible s’ha intentat que tothom tingués una veu única. Això fa que alguns actors de renom tinguin una aparició anecdòtica de 2 o 3 takes, però penso que ja són maques, també, aquestes pinzellades.

En quant a takes concretament, no t’ho sabria dir ben bé. Però si els episodis poden tenir una mitjana de 70 takes i són un total de 75 capítols més 3 especials, posa més de 5.000 takes! I com que tot es grava apart, vol dir que cada take possiblement l’hem fet 3 o 4 vegades. Així que multiplica!”

– T’agradaria dirigir més animes o pelis? Sembla que ara per ara et van més els d’esports! 😂

“L’anime és sens dubte el tipus de producte que més m’agrada. Però alhora també és cert que la implicació que requereix és una mica esgotadora. Dirigir, en general, és una feina molt cansada i exigent perquè fas jornades de 10 a 12 hores, apart de la feina que t’endús a casa. Lo dels esports, evidentment, ha estat casualitat, però si tinc la sort de poder dirigir més coses (que tampoc depèn de mi) i, ja posats, d’anime , crec que preferiria que fossin pelis o sèries més curtes. He passat de fer una peli com la de “The First Slam Dunk”, que m’hi vaig estar dues setmanes, a 8 mesos que m’ha durat aquesta sèrie de 75 episodis i 3 OVAs. Ha estat una oportunitat increïble i maquíssima que he gaudit moltíssim però potser provar un altra ritme més tranquil també m’agradaria.”

– Què diries que has après dirigint aquesta sèrie?

“Crec que moltes coses, la veritat, tant a nivell laboral com a personal. He après una mica com va això de dirigir un producte tan llarg i complexe. I dic una mica perquè com tot, requereix anys d’aprenentatge i tot just començo a fer-ho. Sobretot he après una pila de coses a l’hora de treballar com a actor davant del faristol gràcies al fet de poder veure com ho fan molts dels meus companys. He tingut la gran sort de veure passar per la sèrie a actors increïbles als que sempre he admirat i que mai pensava que veuria treballant, i encara menys des de la cadira del director. La seva manera de fer m’ha ajudat molt a entendre i orientar aspectes que potser no sabia veure des de dins a l’hora de provar d’aplicar-ho jo mateix.”

– Un personatge que t’agradi de la sèrie i no sigui el teu!

“N’hi ha tants que crec que m’agraden molts! Tots tenen les seves cosetes; en Tetsu, en Kise, el bo d’en Kiyoshi, el peculiar de l’Imayoshi, que té un punt molt divertit en la seva manera de ser, la dolça i tendre Momoi…però suposo que posats a dir-ne un, podria dir que m’agrada força l’Akashi! És un personatge del que ens expliquen bastant bé l’origen de les seves “cosetes” i té uns punts molt interessants. Però vaja, que el meu també m’agrada molt, eh!”

– Com veus la situació de l’anime en català?

“Doncs la veig bastant bé. Especialment perquè crec que s’han aplegat diferents factors. L’activitat i demanda a xarxes, que han anat acompanyades del nou canal SX3 que ja lidera les audiències juvenils i sobretot per les persones que mouen tot el tema de les subvencions per a que es dobli més contingut en català. Si us hi fixeu, no només en el terreny de l’anime amb Selecta, Jonu i fins i tot en el cas recent de “Haikyuu” amb Crunchyroll, si no també plataformes com HBO, Netflix o Prime Video s’han animat a doblar contingut en català quan abans no ho feien.

Sí que és cert que el funcionament del SX3 és una mica caòtic (sèries d’anime doblades aparcades a un calaix…) o fent-se poc ressò i publicitat de les sèries que estrenen, com ha estat el cas de Kuroko. Sens dubte però, venint d’on veniem, amb tots els anys de sequera post-3XL em sembla que anem pel bon camí!”

Vull agraïr la predisposició que va mostar el Cesc Martínez alhora de fer l’entrevista i desitjar-li molts ànims ens el propers reptes que de ben segur li vindran! Doneu una oportunitat a Kuroko i el bàsquet i mireu tot el que pogueu de l’Sx3 per així tenir més opcions d’aconseguir molt més sèrie i pel·lícules anime en català!